علت و درمان سرفه شدید همراه با استفراغ چیست در دسته پزشکی و سلامت سایت علم سرا
همانطور که میدانید سرفه یک عکس العمل محافظتی طبیعی بدن است که هر گونه موانع مسدودکننده را از بین می برد. سرفه باعث میشود تا هر گونه مواد مضر مانند ذرات گرد و غبار و مواد غذایی که به طور تصادفی وارد مجاری شده است، پاک شود. همچنین کمک می کند تا ترشحات بیش از حد دستگاه تنفسی مانند ریفلاکس از بین برود. هنگامی که ترشحاتی همراه سرفه وجود دارد، آن را به عنوان سرفه مرطوب می شناسند. در غیر این صورت، سرفه خشک است.
عملاً هر چیزی می تواند باعث ایجاد سرفه شود؛ چرا که سرفه، واکنش ریه ها به تحریک است.راه تشخیص علت و درمان سرفه بررسی نوع آن است.سرفه های مزمن یکی از شایع ترین دلایل مراجعه مردم به پزشک است.برخی بیماری ها اصولا با سرفه طولانی همراه است؛ بیماری هایی چون آسم، آلرژی های فصلی،بازگشت غذا از مری به معده، تماس با دود افسردگی و در موارد حادتر تب طولانی و کاهش شدید اشتها و ایجاد علائم دیگر مانند ضایعات جلدی و بزرگشدن کبد و طحال و غدد لنفاوی، سرفه خطرناک تلقی میشود.
گرچه عوارضی چون ایجاد درد در دیواره قفسه سینه و دیواره شکم، بیاختیاری ادرار و سینوزیت، دردی هنگام لمس صورت و گونهها احساس میشود و هنگام خمشدن به جلو نیز احساس سنگینی در سر رخ میدهد.
مصرف جوشانده گل ختمی، آویشن و جوشانده و دمکرده زنجبیل همراه عسل و عناب از جمله گیاهان دارویی است که برای کاهش یا درمان سرفههای شدید موثر است و خوردن انها شما خوب می کند
در کودکانی که از زمان تولد، بعد از شیرخوردن در فاصلهای کوتاه،استفراغهای جهنده میکنند و دچارعفونتهای مکرر تنفسی میشوند یا بعد و در حین شیر خوردن سرفه میکنند باید رد سرفهها را در اختلالات گوارشی جستجو کرد.دکتر شیروانی در این باره می گوید : کودکانی که سابقه تولد زودتر از موعد یا حساسیت به پروتئین شیر گاو همراه با ضایعات جلدی و علائم تنفسی دارند یا دچار اختلالات ساختمانی دستگاه تنفسی هستند،احتمال بروز رفلاکس بعد از تولد بسیار زیاد است. در این کودکان، مری نیز ممکن است دچار التهاب و باعث حملات حرکت سر شیرخوار به عقب شود. همچنین این کودکان افزایش وزن پیدا نمیکنند. سرفههای مکرر در این کودکان را باید در رفلاکس معده جستجو کرد.سرفه خلط آور یا خشک در حالت دراز کشیده همراه با استفراغ و درد گلو نشان دهنده رفلاکس معده است که به خاطر افزایش مقدار اسید معده پیش می آید.
داروهای درمان سرفه مزمن عبارتند از آنتی هیستامین ها و ضد احتقان ها، داروهای ضد آسم، آنتی بیوتیک ها،مسدود کننده های اسید، سرکوب کننده های سرفه، از جمله داروهایی هستند که ممکن است تجویز شوند.
فوق تخصص ریه مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اهواز می گوید : زمانی که فرد در معرض یک عامل شیمیایی قوی مانند آمونیاک یا تینر قرار بگیرد، مواد شیمیایی راه های هوایی را تحریک می کند و فرد با سرفه سعی می کند این مواد را از ریه خارج کند.توکل درباره دیگر اثرات مفید سرفه بر دستگاه تنفس اظهارکرد: در راه های هوایی مقداری ترشحات وجود دارد که فرد سالم در طول روز با سرفه این ترشحات را از ریه خارج می کند یا به صورت خلط بیرون می دهد. چنانچه این ترشحات در راه های هوایی باقی بماند، زمینه مساعدی برای بروز عفونت فراهم می شود. لذا سرفه یک مکانیزم دفاعی بسیار پر فایده است که محیط ریه و راه های هوایی را از عوامل آسیب رسان مختلف مصون می دارد.اما در مواقعی که سرفه شدید و دفعات آن زیاد باشد، زندگی فرد را مختل می کند.وی با بیان اینکه سرفه های شدید و طولانی باعث درد عضلانی سینه و حتی موجب شکستگی دنده می شود، افزود: ممکن است حین سرفه های پشت سر هم و شدید، بازگشت خون به ارگان های بدن با اشکال صورت بگیرد و هوشیاری فرد کاهش پیدا کند لذا امکان اینکه فرد حین سرفه های شدید هوشیاری خود را از دست بدهد و دچار عدم هوشیاری موقت شود، وجود دارد.فوق تخصص ریه مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اهواز اظهارکرد: از دیگر عوارض سرفه های شدید این است که ممکن است فرد بعد از سرفه دچار استفراغ شود. همچنین سرفه های مکرر در فردی که فتق دارد یا تحت عمل جراحی چشم قرار گرفته باشد، باعث بدتر شدن شرایط بیمار خواهد شد. در خانم ها نیز سرفه های شدید، بی اختیاری ادرار ایجاد می کند.
در صورت آلودگی هوا پیشنهاد می شود به شست و شوی بینی و انجام بخور با آب ساده بعد از بازگشت به منزل اقدام گردد.اگر از قطره های درمان سرفه و یا آبنبات های درمان سرفه استفاده می کنید، تحت هیچ شرایطی این آبنبات ها را به کودکان زیر ۳ سال ندهید چراکه می تواند باعث خفگی شود.مایعات به رقیق شدن خلط در گلوی شما کمک کرده و سرفه کردن را راحت تر می نماید.
منبع : jesarat