همه چیز درباره درمان استرس با داروهای گیاهی در طب سنتی در دسته پزشکی و سلامت سایت علم سرا
اضطراب یا استرس احساس طبیعی در افراد است که هر شخصی در شرایطی از زندگی آن را تجربه میکند، اضطراب یا تشویش عبارت است از احساس ناخوشایند و مبهم همراه با هراس و نگرانی با منشا ناشناخته که به سراغ فرد میآید.
مشکلی که ذهن و روح انسان را درگیر میکند و به مرور زمان بر سلامتی جسم نیز تاثیر مخربی میگذارد استرس است.در بیشتر موارد در حین مراجعه به پزشک، در جواب دلیل ابتلا به بیشتر اختلالات جسمی مثل ناراحتیهای گوارشی یا قلبی پاسخی نمیشنویم جز اینکه این امراض ریشه عصبی دارند!متاسفانه امروزه اضطراب بخش عمده زندگی روزمره هر فرد شده است. به گفته روانشناسان اضطراب و استرس ۷ سال از عمر آدم را بر باد میدهد و بقیه را به کامش تلخ میکند. اما در دنیای امروزه با زندگیهای پرتنش به خصوص در شهرهای بزرگ، استرس جزو جداییناپذیری از زندگی است. انگار باید به نوعی با آن کنار بیاییم. اساساً این نوع اختلال از جوابهای غیر تخصصی بدن به مشکلات و همچنین حس نیاز شما برای پیشرفت و تغییر در زندگیتان ناشی میشود. نیازها و خواستههای زیادی در زندگی موجود است که میتواند منجر به استرس شود اما مشکلات مالی، دغدغههای کاری و نیازهای عاطفی در صدر همهی این نیازها قرار میگیرند، البته نباید فراموش کرد که اتفاقات زندگی هم میتوانند باعث استرس شوند. اثرات فیزیولوژیکی متداول استرس شامل سردرد، درد و تنش عضلانی، درد قفسه سینه، خستگی، تکرر ادرار، ناراحتی معده و بدخوابی هستند.
استرس در واقع بخش عادی زندگی هست و اگر به اندازه باشد میتواند باعث ارتقاء شغلی و موفقیتهای زیادی در زندگی شود اما اگر در آن افراط شود تبدیل به یک نوع تنش آزاردهنده خواهد شد. یکی از بهترین داروهای گیاهی ضد استرس و آرامبخش سنبلالطیب است. این گیاه با نام «علف گربه» نیز شناخته میشود. سنبلالطیب خوش بوست و عطرش برای گربهها خوشایند است به همین دلیل در اطرافش جست و خیز میکنند. وجود «والرنال» و «اسید والرنیک» در ترکیبات سنبلالطیب باعث شده این گیاه بسیار آرامبخش باشد. معمولا ریشه این گیاه استفاده میشود. موارد درمان سنبلالطیب عبارتست از: ضد اسپاسم، تببر، رفع ناراحتیهای عصبی، درمان بیخوابی… سنبلالطیب معمولا به صورت دمنوش استفاده و گاهی نیز با گیاه گل گاوزبان ترکیب میشود. بنا به توصیه کارشناساناین گیاه را نباید به مدت طولانی مصرف کرد و پس از دو یا سه هفته باید مصرف آن را برای یک یا دو هفته قطع کرد.
یکی دیگر از بهترین داروهای گیاهی ضد استرس رزماری است که به آن «اکلیل کوهی» گفته میشود.این گیاه که بسیار معطر است فواید درمانی بسیاری دارد. پنج گرم از رزماری را دم کنید و در دو نوبت؛ روز و شب هنگام خواب نوش جان کنید. رزماری ضد اضطراب و آرامبخش عضلات است. با آرام شدن عضلات، گردش خون بهتر میشود و مغز و چشم بهتر کار میکند، در نتیجه قوای ذهنی بهتر و استرس کاسته میشود.
«اسطوخودوس» که به «لاوندر» نیز شناخته میشود گیاهی است که مصرف آن باعث کاهش تحریکپذیری و اضطراب میشود و آرامش را برای شما به ارمغان میآورد. چای اسطوخودوس از دمنوشهای رایجی بوده که از قدیم برای رفع خستگی روزانه و کسب آرامش، رفع مشکلات بدخوابی از آن استفاده میشد.گلها و سرشاخههای گلدار اسطوخودوس در طب سنتی کاربرد دارند. گیاه لاوندر بسیار خوشبوست و به همین دلیل در صنایع عطرسازی و لوازم آرایشی و بهداشتی نیز از آن استفاده میشود. جالب اینکه از روغن و عرق این گیاه نیز در طب سنتی و ماساژ درمانی، برای درمان دردها و گرفتگیهای موضعی استفاده میشود.برای تهیه چای اسطوخودوس میتوانید ۵ گرم از سرشاخه گلدار یا گل گیاه را در یک لیتر آب جوش بریزد و پس از ۱۰ دقیقه دم کشیدن، مصرف کنید.از گیاهان دارویی دیگری که در کاهش و رفع استرس و اضطراب مفید هستند میتوان به گیاه نعنا، مریمگلی، بابونه، ریشه شیرین بیان، چای کوهی و بادرنجبویه اشاره کرد. راستی، در کنار مصرف این گیاهان توصیههای مهم برای رفع استرس را به خاطر داشته باشید که عبارت اند از نوشیدن آب فراوان، داشتن برنامه ورزشی منظم، استراحت کافی در طول روز و مصرف میوههایی که ویتامین c دارند.
فرنجمشک (Skullcap) یک گیاه بسیار محبوب برای متعادل کردن هورمون ها در بدن است، زیرا موجب ترشح اندورفین می شود و به طور کلی خلق و خوی شما را متعادل می کند. همچنین می تواند به عنوان یک تونیک عصبی برای حمایت از سلامت سیستم عصبی در افرادی که به مدت مدیدی تحت استرس قرار گرفته اند استفاده شود.
بابونه یکی از گیاهان همه کاره است. ضد اسپاسم، ضد عفونی کننده، آرامبخش، از بین برنده اضطراب،استرس و بیخوابی تنها چند نمونه از کاربردهای این گیاه دارویی است. اگر دچار حالتهای عصبی شدهاید،مضطرب، نگران، آشفته و بیخواب هستید و سردردهای عصبی و میگرنی گرفتهاید بابونه را دریابید.بابونه به جذب مواد معدنی هم کمک شایانی میکند. بهتر است این گیاه را به صورت چای مصرف نمایید. مصرف بابونه اثرات منفی روی افراد باردار و مصرف کنندههای داروهای رقیقکننده خون دارد. بابونه با اثر آرامبخشی که دارد گیاهی مناسب برای کاهش استرس است. توجه داشته باشید که از این گیاه در اطراف چشمهایتان استفاده نکنید. جینسینگ هندی گیاهی بسیار موثر برای درمان استرس می باشد. مطالعات مجله ای پزشکی-روان شناسی در هند نشان داده که ریشه جیسینگ هندی با کاهش میزان هورمون کورتیزول (موثر در استرس) در بزرگسالان منجر به کاهش قابل توجه استرس می گردد. همچنین جیسینگ هندی آستانه تحمل انسان را در مقابل استرس افزایش می دهد و به نوبه خود باعث بهبود کیفیت زندگی می شود.علاوه بر این، جیسینگ هندی منجر به تقویت سیستم عصبی، افزایش انرژی، کاهش خستگی و بهبود کیفیت خواب می گردد. این گیاه به آسانی در عطاری ها به صورت ریشه تازه، ریشه خشک شده، پودر و یا به صورت مکمل موجود می باشد.روزانه ۱ تا ۲ گرم ریشه تازه یا خشک را در ۱ فنجان شیر یا آب بجوشانید و سه بار در روز مصرف کنید. اگر می خواهید از مکمل آن جهت درمان استرس استفاده کنید با دکتر خود مشورت کنید. زنان باردار و کودکان نباید از این گیاه مصرف کنند.
می توانید با نوشیدن یک فنجان چای سبز اضطراب خود را کاهش داده و به درمان استرس کمک کنید. چای سبز حاوی آمینو اسید ال تیانین (L-Theanine) است که تولید امواج مغزی آلفا را در مغز افزایش می دهد و این امواج به نوبه خود منجر به کاهش استرس، افزایش آرامش، بهبود تمرکز و هوشیاری ذهنی می شود. به علاوه این اسید آمینه نقش مهمی را در تولید گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) که یک انتقال دهنده عصبی است و باعث ریلکس شدن انسان می شود، ایفا می نماید.
منبع : jesarat